begeleiding bij verlies door corona

van waarde » begeleiding bij verlies door corona

Begeleiding bij verlies door corona

Heeft de coronatijd gezorgd voor andere verliezen? Ziet rouw er anders uit in deze tijd? Hoe ga je om met iemand in rouw, met de coronamaatregelen in je achterhoofd?

Corona zorgt op verschillende levensgebieden voor verlies en daarmee voor rouw. Veel mensen ervaren verlies doordat naasten zijn overleden aan corona of in de coronatijd en ze geen of maar beperkt afscheid konden nemen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan verlies van gezondheid, verlies van werk en financiële zekerheid of het verlies van vertrouwen in het leven zoals we dat kenden.
Hoe kun je hier mee omgaan? Ziet rouw in coronatijd er anders uit dan normaal en wat kun je doen als je merkt dat je hierin vastloopt? Weet dan dat rouwbegeleiding bij verlies door corona of relatietherapie voor jou wat kan betekenen.

Rouwen in coronatijd

Zeker in de eerste coronagolf hebben veel mensen hun verlies alleen moeten dragen, wat regelmatig heeft gezorgd voor een gevoel van eenzaamheid.
De maatregelen maakten het niet gemakkelijk om er te zijn voor iemand in rouw. We moesten afstand houden, mondkapjes dragen, lichamelijk contact werd zeer afgeraden. En juist nabijheid is zo belangrijk om iemand te kunnen steunen.
Dat veel activiteiten stillagen, zorgde er ook voor dat er minder afleiding was om even de zinnen te verzetten. Even niet bezig te zijn met je verlies. De balans tussen bezig zijn met het verlies en tegelijkertijd het weer oppakken van het leven was zoek. Dat heeft rouwen in coronatijd anders gemaakt dan rouwen ‘onder normale omstandigheden’.

Verlies door een overlijden

Als een dierbare overlijdt, zijn de omstandigheden rondom dat overlijden en de laatste momenten heel belangrijk. Kon je bewust, persoonlijk afscheid nemen van iemand? Waren op dat moment meer mensen in jouw omgeving (ernstig) ziek waardoor je je tijd en aandacht moest verdelen? Is iemand thuis overleden of in het ziekenhuis? Heb je de uitvaart op een waardevolle manier vorm kunnen geven ook al was het in kleine kring?
Het gevoel over het afscheid is heel belangrijk voor je verdere rouwproces. Het doet recht aan de relatie die je samen had, aan het respect en de liefde voor iemand en aan de erkenning die je hem of haar wilt geven. Als dit niet goed verlopen is kan het ervoor zorgen dat je met vragen blijft zitten en het gevoel overheerst dat het ‘niet af is'.

Verlies van gezondheid door corona

Er zijn ook mensen die last hebben van verlies van gezondheid nadat ze corona hebben gehad of door de stress die de coronatijd met zich meebracht. Dat heeft invloed op je dagelijks functioneren, op het wel of niet kunnen werken, op je vertrouwen in je lichaam maar ook op je toekomstperspectief. Corona kan zorgen voor zowel lichamelijke als emotionele klachten die vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld maar wel van invloed zijn op je belastbaarheid of uithoudingsvermogen.
Verlies van gezondheid vraagt om aanpassing aan de nieuwe situatie. Het is een rouwproces wat minder gezien wordt maar wat niet minder zwaar is doordat het je iedere dag confronteert met dat wat niet meer gaat. Je wordt snel overvraagd wordt of moet blijven uitleggen wat er is veranderd. Het vraagt veel energie om een juiste balans te vinden tussen aandacht voor je herstel en toekomst enerzijds en dat wat verloren is gegaan anderzijds. Wil je graag ondersteuning in de emotionele kant van dit verlies? Dan kunnen wij hierin ondersteunen.

 

 

Verlies van relaties door corona

De invloed van corona op onze relaties is duidelijk merkbaar. We zitten enerzijds veel meer bij elkaar op de lip, anderzijds hebben we veel minder sociale contacten. En juist in deze tijd waarin de omstandigheden zo anders zijn, komen relaties die al niet lekker liepen onder een vergrootglas te liggen. Het thuiswerken, thuisscholing, het gemis van contacten, sporten en activiteiten buitenshuis hebben impact op de partnerrelatie. Maar ook op de relatie met andere mensen om ons heen. We komen meer en meer tegenover elkaar te staan op het moment dat we verschillend kijken naar de samenleving op dit moment. Vriendschappen komen onder druk te staan, ruzies binnen families of eindeloze discussies op de werkvloer over hoe om te gaan met de huidige omstandigheden.
Staat jouw relatie onder druk door corona? Dreig je een belangrijke vriendschap te verliezen of lukt het niet meer om jezelf te zijn in contact met anderen? Wij kunnen helpen voorkomen dat je door corona ook een betekenisvolle relatie verliest.

Verlies van werk door corona

Een baan of je eigen bedrijf is voor de meeste mensen veel meer dan alleen een daginvulling of een inkomen. Het is onderdeel van je identiteit, van wie je bent. Werk is een plek om collega's te ontmoeten en om te laten zien wat je kan. Het verliezen van je baan of je bedrijf heeft daardoor vaak een flinke weerslag op je leven, je toekomstperspectief en je gevoel van eigenwaarde. Het gaat om een betekenisvol verlies. Ook al kun je op zoek naar een andere baan, het vraagt om eerst stil te staan bij de betekenis van het verlies. Bij wat je naast je baan of bedrijf nog meer verloren bent. Ook hier is sprake van een rouwproces.
Door dit proces zorgvuldig te doorlopen, voorkom je dat de vervelende gevoelens een rol blijven spelen in de volgende stap die je zet. Dat je alsnog een weerslag krijgt op de nieuwe activiteiten die je gaat ondernemen. Weet jij wat je hierin nodig hebt?

Zoek ondersteuning!

Als je merkt dat je blijft rondlopen met vragen, of als je merkt dat jouw omgeving de draad weer oppakt maar jou dit nog niet lukt, kan rouwbegeleiding helpend zijn.
Staat je partnerrelatie of de relatie tussen jou en anderen op scherp? Ga met elkaar het gesprek aan. En als je daar samen niet uitkomt, zoek dan ondersteuning.

Wil je dat wij met je meedenken? Dat we met jou onderzoeken wat jij nodig hebt om je leven weer op de rit te krijgen?
Neem dan contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.