Relatieproblemen door rouw

Relatieproblemen door rouw

In onze naam “Van Waarde, praktijk voor relatie en rouw” is altijd al terug te vinden dat relaties en rouw veel met elkaar te maken hebben. Verlies van een relatie (door overlijden of door scheiding) genereert rouw. En rouw door wat voor oorzaak dan ook, kan ertoe leiden dat relaties onder druk komen te staan. Er is dus een duidelijk verband tussen deze twee elementen en hoe mooi is het dan om deze steeds meer te verbinden.

Ieder rouwt op zijn eigen manier

Een rouwproces is een aanpassingsproces na een ingrijpend verlies. Mensen moeten zich gaan verhouden tot een nieuwe situatie. Dat hoeft niet per se een overlijden te zijn, het kan ook verlies van gezondheid zijn, verlies van een baan, verlies van een relatie. Rouw is een individueel proces, iedereen doet dat op zijn eigen manier. En dat zorgt ervoor dat mensen elkaar hier niet altijd in kunnen vinden. Zelfs twee mensen die eenzelfde verlies meemaken, bijvoorbeeld twee zussen die hun moeder verliezen, kunnen hier heel anders mee omgaan. De een wil er misschien veel over praten, terwijl de ander zich liever terugtrekt of activiteiten onderneemt om de zinnen te verzetten en even niet met het verlies bezig te zijn. Er is geen goed en fout hierbij, het is anders.

De meeste relaties lukt het om een vorm te vinden waarbij er enerzijds ruimte is voor ieders individuele rouwproces maar ook voor het gezamenlijke aspect. Als dat niet lukt merk je dat er verwijdering ontstaat, dat mensen zich niet begrepen of erkend voelen en dat kleine knelpunten die er al waren in de relatie uitvergroot worden.

Relatietherapie

Wacht niet te lang met het inschakelen van iemand die mee kan kijken en jullie kan begeleiden om weer de verbinding met elkaar te vinden. Voorkom dat je na een dierbaar verlies ook nog je relatie kwijtraakt.
Voor meer informatie over begeleiding bij relatieproblemen door rouw, kijk hier op onze website.