rouwbegeleiding… bij verlies van een relatie

van waarde » rouwbegeleiding… bij verlies van een relatie

Rouwbegeleiding bij verlies van een relatie

Een fijne relatie geeft energie en kracht. Op het moment dat die relatie verloren gaat dan spreken we van een betekenisvol verlies en over een rouwproces. Ook wel liefdesverdriet genoemd, als het gaat om een liefdesrelatie. Maar je kan ook denken aan een hechte vriendschap die verbroken wordt. Of het verlies van contact met een naaste. Deze vorm van rouw krijgt vaak minder erkenning van onze omgeving omdat de impact van het verlies onderschat wordt.

Bij een overlijden is er geen kans meer op contact. Als iemand nog in leven is, blijft misschien de hoop op contact bestaan. Of is juist de kans op mogelijk contact een stressfactor. Dat maakt het een ingewikkeld proces van afscheid nemen en je aanpassen aan de nieuwe situatie.

Verlies van een partnerrelatie

Je partner is vaak een van de belangrijkste hechtingsfiguren in je leven. Als deze relatie eindigt, is het heel begrijpelijk dat dit je tijdelijk uit evenwicht brengt. Het heeft invloed op allerlei levensgebieden, zowel praktisch als emotioneel. Wellicht moet je verhuizen. Veranderen je financiën. Zijn er wijzigingen in het contact met of de zorg voor de kinderen of andere familieleden. Naast het verlies van je partner verlies je vaak nog gezamenlijke vrienden of familie, omdat deze het gevoel hebben een keuze tussen jullie te moeten maken.

Rondom de breuk ligt de focus vaak op allerlei praktische zaken die geregeld moeten worden. De zorg voor de kinderen staat voorop. Meestal is dit niet de tijd waarin je aan jezelf toekomt. We zien vaak dat na langere tijd, als de praktische zaken geregeld zijn, iemand tot rust komt en allerlei klachten gaat ervaren. Slecht slapen, geprikkeldheid, verandering van eetpatroon, vermoeidheid. Het wordt dan niet meer gelinkt aan het verlies van de relatie waardoor de impact van het verlies niet altijd erkend wordt.

Als je een partnerrelatie niet goed kunt afsluiten, heeft dat bijna altijd een negatieve invloed op een nieuwe relatie. Het bepaalt immers of je je nog open kunt stellen voor een nieuwe partner, of je hem of haar kunt vertrouwen. Ook kunnen conflicten met je ex zorgen voor spanningen in de nieuwe relatie.

Verlies van andere belangrijke relaties

We hebben vaak meerdere betekenisvolle relaties. Binnen het gezin, familie maar ook met vrienden en collega's. Het zijn mensen met wie we ons op een bepaalde manier verbonden voelen. Die raken aan een deel van onszelf. Op het moment dat we die verbinding kwijtraken dan heeft dat vaak een grote invloed. Hoe ga je om met het verlies van contact met bijvoorbeeld je kind terwijl hij of zij nog wel leeft? Met je zus omdat jullie na het overlijden van jullie ouders ruzie hebben gehad? Of met die vriendin voor wie je altijd zoveel gedaan hebt

Zoek hulp!

Heb je moeite om je draai weer te vinden na een relatiebreuk? Of stranden nieuwe relaties keer op keer omdat je nog last hebt pijn uit het verleden? Belemmert dit verlies jou in je levensgeluk of in het aangaan van andere relaties in je leven? Wil je onderzoeken hoe je vorm kunt geven aan dit verlies?
Blijf er niet mee rondlopen en vraag wat wij voor jou kunnen betekenen.