Relatietherapie met je ex, waarom zou je?

Relatietherapie met je ex, waarom zou je?

Als de relatie voorbij is, zit je niet altijd te wachten om nog met je ex in gesprek te gaan. In een periode van strijd met ellenlange discussies of zelfs escalaties of als jullie elkaar compleet negeren is dat misschien wel het laatste waar je behoefte aan hebt. Toch is het niet mogelijk om het ‘gewoon’ naast je neer te leggen, te doen alsof het er niet is. Het broeit. Als een wond die afgedekt is maar onderhuids begint te etteren. En dan is het wachten op een moment waarop je getriggerd wordt en alles naar buiten komt en de strijd van voor af aan begint. En wat doet het met de kinderen als jullie zo met elkaar omgaan?

Wat heb je te winnen?
Bij een echtscheiding lijden beide partners verlies. Verlies van je partner, verlies van vertrouwen, verlies van mensen om je heen, verlies van heel veel zekerheden die je had in je leven, misschien wel verlies van eigenwaarde. Als dat besproken mag worden, als jullie elkaar erkenning kunnen geven voor dingen die jullie elkaar (onbewust) hebben aangedaan, dan komt er weer ruimte om te horen waar het echt om gaat.
Als jullie de SCHIP-aanpak tot een succes maken, vergroten jullie de kans op een goede relatie met elkaar als ‘partners in ouderschap’. Bovendien wordt de kans op een gelukkige relatie met een nieuwe partner ook veel groter. En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de kinderen kunnen opgroeien in een stabiele omgeving en een goede relatie kunnen hebben met beide ouders.

Vakantie voor je omgeving
Vaak heeft ook je omgeving hier wel een mening over. Ze begrijpen niet dat je nog met je ex aan tafel wilt na alles wat er gebeurd is. Ze hebben je gesteund de afgelopen periode. En wat als jij dan besluit wel in gesprek te gaan. Wat als het nu weer mislukt? Zijn ze er dan nog wel voor jou of is het eigen schuld, dikke bult?
Als jullie het SCHIP-traject aangaan, adviseren wij om je omgeving hartelijk te bedanken voor alle steun van de afgelopen tijd. Laat ze weten dat je deze erg gewaardeerd hebt. En geef ze dan voorlopig ‘vakantie’. Het is namelijk zo dat goedbedoelde adviezen van de omgeving vaak eerder escalerend werken dan de-escalerend tijdens dit proces.
Een SCHIP-traject heeft een grotere kans van slagen als alleen jij en je ex hierbij betrokken zijn. En dat gunt toch iedereen jou?

Wil jij weer op een goede manier kunnen communiceren met je ex-partner? Bel of mail ons en we bespreken wat wij voor jou of jullie kunnen betekenen.