rouw op het werk

van waarde » rouw op het werk

Rouw op het werk

Werknemers die uitvallen of minder belastbaar zijn door verlies en rouw, het komt vaker voor dan je denkt. Een werknemer neemt zichzelf en dus ook bestaande zorgen, problemen en verdriet mee naar het werk. Die zijn bij binnenkomst niet aan de kapstok te hangen om ze aan het einde van een werkdag weer mee naar huis te nemen. Maar hoe ga je daar als manager of als werkgever mee om?

  • Is het te voorkomen dat iemand uitvalt door een ingrijpend verlies of door relatieproblemen?
  • Zijn er mogelijkheden om het verzuim te voorkomen of te verkorten?

 

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze mogelijkheden voor uw bedrijf!

Preventie bij (dreigende) uitval

Als werkgever is het belangrijk om te weten dat rouw veel breder is dan alleen het verliezen van een dierbare. Ook verlies van gezondheid, werk of een relatie genereert rouw. Probeer als werkgever of leidinggevende in beeld te krijgen of (dreigend) verlies een rol speelt. Het op tijd signaleren van zorgen of problemen bij een werknemer geeft de kans om preventief hulp in te schakelen. Hierdoor kan uitval soms voorkomen worden of kan de periode van verzuim of verminderde belastbaarheid verkort worden.

Vaak kun je vaak weinig doen aan de oorzaken van rouw, maar je hebt wel om te gaan met de gevolgen ervan. Namelijk het rouwproces bij je werknemer. Omdat dit er voor iedereen anders uitziet, vraagt het om maatwerk. Ga in gesprek met de betreffende werknemer en vraag wat diegene nodig heeft. Oprechte aandacht en het gevoel dat er ruimte is voor zijn of haar rouw maakt veel verschil voor jouw werknemer. Voor de meeste mensen is het werk erg belangrijk, een onderdeel van iemands identiteit. Als iemand die het moeilijk heeft het gevoel krijgt dat hij of zij gehoord en gezien wordt door zijn werkgever en de ruimte krijgt die hij nodig heeft, dan zal de loyaliteit naar die werkgever alleen maar groeien. 

Heb jij een werknemer die onlangs een ingrijpend verlies heeft meegemaakt of kampt met relatieproblemen door rouw en wil je meer weten over wat wij hierin kunnen bieden? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.  

Rouw binnen een team 

Het overlijden van een medewerker of een verlies in de nabije omgeving van een medewerker kan de onderlinge verhoudingen binnen een team flink op zijn kop zetten. Iemand in rouw vindt het vaak lastig om te communiceren met zijn omgeving en omgekeerd is dat ook zeker het geval. Mensen zijn gevoeliger, er zijn verwachtingen naar elkaar die wellicht niet waargemaakt kunnen worden. Een impactvol verlies bij je collega kan oude verliezen bij jou triggeren. Hoe ga je binnen een team met elkaar om als een ingrijpend verlies de boel op scherp zet? 
Naast de medewerker kunnen wij ook de leidinggevende of het team hierin begeleiden. Bel of mail ons om te horen wat de mogelijkheden zijn. 

Maatwerk

Omgaan met rouw en verlies op de werkvloer vraagt om maatwerk. Want iedere situatie is anders. En iedere medewerker is anders en heeft andere behoeften.

Wil jij als werkgever weten hoe we jou en je medewerkers hierin kunnen ondersteunen? Laat ons weten wat wij voor jou kunnen betekenen.