rouwbegeleiding… bij verlies van gezondheid

van waarde » rouwbegeleiding… bij verlies van gezondheid

Rouwbegeleiding bij verlies van gezondheid

Onze gezondheid en mobiliteit zijn vaak zo vanzelfsprekend. Totdat dit niet meer het geval is, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. Verlies van gezondheid zorgt voor een rouwproces maar wordt vaak minder gezien door de omgeving.

Vaak nemen we onze gezondheid voor lief. Als we ons fit voelen, pijnvrij zijn, vol energie zitten en we kunnen doen wat we graag willen. Pas op het moment dat dit niet meer het geval is merken we hoe belangrijk onze gezondheid voor ons is. En hoeveel invloed verlies van gezondheid heeft op ons dagelijks leven, ons gevoel van vertrouwen en op ons toekomstperspectief.
Verlies van gezondheid zorgt voor rouw. Het vraagt om aanpassing aan de nieuwe situatie, om het bijstellen van dromen en verwachtingen en om antwoorden op zingevingsvragen. Wat heeft het nog voor zin als ik niet meer kan werken? Of wat beteken ik nog voor mijn gezin nu ze zoveel rekening met mij moeten houden? Hoe ziet mijn toekomst eruit?
Revalidatie richt zich veelal op het lichamelijke aspect maar het verlies raakt veel meer levensgebieden.

  • Rollen binnen het gezin veranderen. Wat jij eerst deed kun je nu misschien niet meer en moet iemand anders van je overnemen. Dat is niet gemakkelijk om toe te geven.
  • Of je functie op het werk verandert noodgedwongen.
  • Hobby's die je niet meer kunt uitvoeren of sociale contacten die verloren gaan?
  • Zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde lopen soms een deuk op.
  • Zingevingsvragen komen vaak naar boven als: “Wat heeft het leven voor mij nu nog voor zin?” of “Wat hebben anderen nog aan mij? Ik ben ze alleen maar tot last".


Verlies van gezondheid is het begin maar er volgen daarna vaak nog zoveel meer verliezen. Hoe ga je daarmee om? Goedbedoelde adviezen als: “maar kijk naar wat je nog wel kan" zijn wel begrijpelijk, maar sluiten niet altijd aan bij wat er emotioneel in je omgaat. Het is belangrijk om eerst stil te staan bij de rouw die ontstaat na het verlies van je gezondheid. Wat betekent dit nu precies voor jou en jouw directe omgeving? Je ziet dat relaties veranderen. Zowel binnen je gezin als op het werk en je sociale contacten. Rollen verschuiven doordat je in het verleden bijvoorbeeld de kartrekker was maar dat nu niet meer lukt. Of jij de optimist was maar je nu maar moeilijk vertrouwen kan hebben dat het goed komt.
Dit vraagt om opnieuw te kijken naar zingeving en te onderzoeken wat nog wel mogelijk is en waar jij je goed bij voelt.

Voor de omgeving

Als jouw naaste een verlies ervaart in zijn of haar gezondheid, betekent dat ook wat voor jou. Rollen kunnen veranderen. Dingen die je eerst samen deed, kunnen misschien niet meer. Is jouw geliefde erg veranderd door dit verlies? De gelijkwaardigheid in de relatie kan veranderen doordat je meer zorg moet verlenen. De aandacht van de omgeving gaat meestal uit naar je naaste en niet altijd naar jou en hoe het voor jou is. Hoe zorg je daarin ook goed voor jezelf? Hoe blijf je met elkaar in gesprek om af te stemmen wat jullie beiden hierin nodig hebben?
Het is dan misschien niet jouw lijf, maar ook jij ervaart een verlies. Mag dat er zijn? Hoe ga je daar mee om?
Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op.


Zoek ondersteuning!

Als je merkt dat je blijft rondlopen met vragen, of als je merkt dat jouw omgeving de draad weer oppakt maar jou dit nog niet lukt, kan rouwbegeleiding helpend zijn.
Staat je partnerrelatie of de relatie tussen jou en anderen op scherp? Ga met elkaar het gesprek aan. En als je daar samen niet uitkomt, zoek dan ondersteuning.

Wil je dat wij met je meedenken? Dat we met jou onderzoeken wat jij nodig hebt om je leven weer op de rit te krijgen?
Neem dan contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.