rouwbegeleiding… na verlies van je ouder(s)

van waarde » rouwbegeleiding… na verlies van je ouder(s)

Rouwbegeleiding na verlies van je ouder(s)

Met het verlies van een ouder verlies je een stuk van jezelf. Een stuk van je basis, je thuis, je identiteit maar ook van je geschiedenis. Er wordt snel gezegd dat het hoort bij het leven, een ouder verliezen. Ook al vindt dat verlies plaats op latere leeftijd, dan nog kan het een enorme impact hebben. Vooral als je niet gezien of gehoord wordt in dat verdriet en verwacht wordt dat je snel weer over gaat tot de orde van de dag.

Als je op jonge leeftijd een ouder verliest, blijft het gemis vaak terugkeren op belangrijke momenten in je leven. Momenten die je graag gedeeld zou hebben of waar je ouder jou tot steun had kunnen zijn. Verdriet wat weer zo rauw is terwijl je dacht dat je ermee om had leren gaan. Dat maakt het iedere keer weer zo pijnlijk.

Wat verandert er binnen het gezin als een ouder overlijdt?

De impact van het verliezen van een of beide ouders komt ook terug in de manier waarop het gezin of de familie omgaat met het wegvallen van de rollen die de ouder had. Was je vader de regelaar van het gezin, de steunpilaar? Was je moeder door haar zorgzaamheid de lijm van het gezin? Of was het precies andersom? Hoe gaat het verder nu je ouder en dus ook die rol is weggevallen? Neemt iemand anders die rol op zich of dreigt de samenhang van het gezin te verdwijnen?

Aandacht vanuit je omgeving voor jouw gemis

Het verdriet na het verlies van je ouder(s) kan zich direct na het overlijden tonen maar komt soms ook pas na een aantal jaar naar boven. Het heeft invloed op je relatie, werk, sociale contacten maar ook op de manier waarop je naar jezelf kijkt. Hoe laat je dit zien? Merken anderen aan jou dat je verdriet hebt en kun je steun zoeken bij je omgeving?

Individuele begeleiding of lotgenotencontact

De impact van het verlies van een ouder maar ook vanwege het feit dat er vanuit de samenleving vaak minder aandacht voor is, maken dat wij vanuit onze praktijk speciaal aandacht willen besteden aan het begeleiden van mensen die een of beide ouders zijn verloren door overlijden.
Van Waarde kan jou begeleiden in jouw proces door middel van persoonlijke gesprekken, online hulpverlening en/of lotgenotencontact. Kijk hier voor meer informatie over de komende lotgenotengroep.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


"Vanaf het eerste moment voelde ik mij welkom om mijn verhaal te mogen vertellen. Cocky luistert, vat samen, geeft ruimte aan je emoties en durft te vragen. Het heeft mij meer rust in mijn hoofd gebracht en het is fijn te weten dat er een plek is waar ik altijd weer naar toe kan gaan wanneer ik daar behoefte aan heb. Voor anderen die ondersteuning zoeken voor het verlies wat je hebt meegemaakt zou ik van Waarde zeker aanbevelen."
- J. Bouwen