rouwbegeleiding

van waarde » rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Rouw is heel divers en heel persoonlijk. Het is een proces dat zich door je hele leven heen ontwikkelt, wat je maakt tot wie jij bent. Je mag verbonden blijven met diegene of dat wat je verloren bent op een manier die je niet belet om verder te leven.

Iedereen gaat anders om met rouw. Alle mensen zijn uniek. Zo is ook ieders rouwproces uniek in hoelang het duurt, in hoe het eruitziet, in wat iemand nodig heeft. Ook jouw proces. Het wordt onder andere gevormd door wie je bent, wat je hebt meegemaakt en hoe je geleerd hebt met gebeurtenissen in je leven om te gaan. Dat maakt het tot een persoonlijk en soms ook eenzaam proces.

De impact van verlies

Afscheid moeten nemen en de verandering die hiermee gepaard gaat, hebben grote invloed op ons leven. Toch praten we niet vaak over rouw, over het verlies en wat we ervaren en voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je je heel alleen voelt in jouw verdriet. Misschien kun je niet begrijpen hoe iedereen verder gaat terwijl jouw leven stil staat. Mensen verwachten vaak dat je doorgaat maar dat lukt misschien nog niet. Je hebt veel ballen hoog te houden zoals werk, gezin en sociale contacten. De drukte van verplichtingen slokt je op. Zo neem je mogelijk te weinig tijd om stil te staan bij de gevolgen van het verlies en wat het voor je betekent.
Herken je dit? Dit kan ook gaan over een verlies wat al langer geleden is, maar nog regelmatig de kop opsteekt.

We krijgen allemaal te maken met rouw en verlies en meestal lukt het zelf om hier vorm aan te geven. Soms lukt dat door uiteenlopende redenen niet en is het fijn als er iemand van buitenaf met je meekijkt en je ondersteunt.
Bij Van Waarde kun je onder andere terecht voor:

Rouwbegeleiding bij verlies na overlijden.

Als iemand die jouw dierbaar is komt te overlijden, laat hij of zij een leegte na in je leven. Het is dan zoeken naar een nieuwe balans, naar wie je bent zonder hem of haar en hoe je je leven verder kunt leven zonder jouw geliefde. Kijk hier voor meer informatie.

Rouwbegeleiding na verlies van gezondheid.

Je gezondheid is je hoogste goed. Als jij of een naaste blijvende gezondheidsproblemen ervaart, raakt dat het hele gezin. Het heeft invloed op veel facetten van het leven en op de onderlinge relaties. Klik hier voor meer informatie. 

Rouwbegeleiding na verlies van een relatie.

We hebben verschillende relaties in ons leven. De relatie met ouders, broers, zussen, kinderen. Een partnerrelatie. De relatie met vrienden. Als een betekenisvolle relatie verbroken wordt, kan ons dat aardig uit balans brengen. Kijk hier voor meer informatie. 

Rouwbegeleiding na verlies van werk.

Werk is voor veel mensen belangrijk. Het is onderdeel van je identiteit, het zorgt voor inkomen, voor structuur en sociale contacten. Als je je baan verliest, vraagt dat om een flink aanpassingsproces. Klik hier voor meer informatie. 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Minoe:

"Te allen tijde heb ik het contact tussen ons als heel prettig ervaren. Ik heb me veilig gevoeld om mijn gevoel bij je te uiten en bij je neer te leggen. Tijdens de sessies heb ik gemerkt dat jij jouw deskundig advies op een hele fijne manier hebt ingezet en altijd open stond voor feedback. Ik vind het fijn dat jij doorvraagt en ingaat op onderwerpen die ik wellicht uit de weg wil gaan. Jij creëert een dusdanig fijne omgeving, waarbij het mogelijk wordt voor mij om gevoelige onderwerpen te bespreken.
Van jou heb ik mogen leren dat er soms meer achter ligt dan dat wij denken. Ik ben mij ervan bewust dat er vele scenario's in mijn hoofd afspelen dan dat die er soms werkelijk zijn, en om dit "op te klaren", is het bespreken en uiten van gevoel de oplossing. Ook vond ik het fijn dat jij mij eraan herinnerde dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen gevoel, ondanks het feit dat externe factoren er invloed op kunnen hebben. Wij als mens kiezen er zelf voor wat wij toelaten en wat niet."

Minoe

I.M.:

"Ik heb het contact met Cocky als héél prettig ervaren. Ik had al direct een goed gevoel bij het eerste telefonisch kennismakingsgesprek. Een goed luisterend oor, empathisch doch professioneel. Cocky kan het gebeuren platslaan en terugbrengen naar een behapbaar geheel.

Ik heb me altijd op me gemak gevoeld bij haar. Altijd een kopje thee. Ik kon mijn verhaal spuien en ze bleef toch gefocust op de rode draad in mijn verhaal. Ik vond het steeds bijzonder dat ze namen en relaties goed inzichtelijk had."

I.M.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende manieren om contact te leggen met ons zoals telefonisch, per app of mail. Klik hier voor alle contactgegevens en voor meer informatie over onze wachttijd.
Ja, dat kan zeker. Soms zijn er redenen waarom het lastig is om direct na het verlies een volledig rouwproces te doorlopen. Dan zie je vaak dat er op een later moment alsnog klachten naar boven komen of dat je vastloopt op bepaalde aspecten in je leven. Rouwtherapie kan dan helpen met het op gang brengen van een gezond rouwproces.
Rouw ontstaat na een ingrijpend verlies. Denk hierbij aan het verlies van een dierbare, van gezondheid, werk of een relatie. Een rouwproces is feitelijk het proces van aanpassing aan een leven zonder diegene of dat wat je verloren bent. Rouwtherapie is geschikt als je het gevoel hebt dat je vastloopt, dat je niet verder komt of als je twijfelt of het rouwproces goed verloopt. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je de grip verliest of dat de klachten die je ervaart je belemmeren in je dagelijks leven.
De kosten van een traject zijn afhankelijk van het aantal gesprekken en of er wel of geen mogelijkheid is voor vergoeding via de aanvullende verzekering. Kijk hier voor onze tarieven. Tip: We zien steeds vaker dat werkgevers bijdragen in de kosten om uitval van werk door rouw te voorkomen of te verkorten.
Van Waarde is aangesloten bij brancheorganisatie NFG en Koepelorganisatie RBCZ. Hierdoor is het in veel gevallen mogelijk om een gedeelte van de kosten terug te vragen via de aanvullende verzekering. Het verschilt per verzekeraar en per verzekering of vergoeding mogelijk is en hoe hoog deze is. Check voor de vergoedingsmogelijkheden van jouw verzekering NFG vergoedingenoverzicht
Gemiddeld duurt een traject rouwtherapie 5 tot 7 gesprekken van een uur. Meestal is aan het begin van het traject de frequentie van de gesprekken hoger en wordt de tijd tussen de afspraken geleidelijk aan groter. Wij werken vanuit maatwerk. Geen twee trajecten zijn hetzelfde of duren precies even lang. Eventuele vervolggesprekken worden daarom altijd in onderling overleg afgestemd.
Het op gang brengen en houden van een gezond rouwproces is de doelstelling van rouwtherapie. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor een rouwproces niet goed op gang komt. Samen onderzoeken we waar dit door komt en wat er nodig is om wel een gezond rouwproces op gang te brengen. We gebruiken hiervoor verschillende werkvormen en technieken.