De uitdagingen van rouw op de werkvloer

Kapstok met een jas

Rouw op het werk

Vroeger was er de beleving dat je werk en privé gescheiden moest houden. Gelukkig kijken we daar tegenwoordig anders tegenaan. Je neemt jezelf immers mee als je naar je werk gaat. En rouw is dan ook niet iets wat je ‘aan de kapstok hangt’ als je binnenkomt.

Gaat dat samen? Rouwen en werken?

Voor de meeste mensen is werk meer dan alleen een manier om inkomen te genereren. Werk geeft structuur, zorgt voor sociale contacten en hopelijk voor iets wat je fijn vindt om te doen. Juist in tijden van rouw kan werk dan ook een belangrijke factor zijn. Als je hele wereld al op zijn kop staat na een groot verlies, biedt werk wellicht nog enige stabiliteit.
Toch lukt het niet altijd om 'zomaar’ weer aan het werk te gaan. Jij bent immers veranderd. En een rouwproces kan ervoor zorgen dat niet alles loopt zoals je zou willen dat het loopt.

Maatwerk

Een rouwproces is niet voor iedereen gelijk. En los daarvan, is het ook een grillig proces. De ene dag gaat beter dan de andere en ook gedurende de dag zijn er betere en mindere moment. Als je in rouw bent, ben je niet ziek, maar je kunt wel last hebben van lichamelijke klachten, zoals concentratieverlies, slecht slapen, vermoeidheidsklachten, waardoor je minder goed in staat bent om je werk te doen. Het is dan zaak voor werkgever en werknemer om met elkaar in gesprek te gaan en te kijken naar wat er nodig is in jouw situatie. Lukt het om je normale uren te draaien of kun je daar flexibel mee omgaan? Kun je je normale taken uitvoeren of is het beter om tijdelijk wat andere taken op te pakken waarbij je je bijvoorbeeld minder hoeft te concentreren. Wat als het je even te veel wordt, is er een plek waar je je even terug kunt trekken? Is er dan iemand bij wie je terecht kunt als je daar behoefte aan hebt?

Effect op het team

Als iemand binnen een team een groot verlies ervaart, kan dat veel effect hebben op andere teamleden. Dan kan zijn omdat collega's vanuit hun eigen perspectief of ervaring kijken naar wat er aan de hand is en hoe zij hiermee om zouden gaan. Dat kan heel anders zijn dan hoe de rouwende collega er mee omgaat. Dat kan wrijving geven omdat zij elkaar niet begrijpen.
Het kan ook zijn dat je eigen verliezen getriggerd worden op het moment dat iets dergelijks speelt bij een collega. Dat oude verliezen weer de kop op steken en je tijdelijk uit balans wordt gebracht.
Hoe blijf je dan bij jezelf? Hoe kun je er zijn voor je collega zonder dat je zelf onderuitgaat?

Rouw op het werk hoort erbij. Zoals rouw erbij hoort in het leven. Maak het bespreekbaar. Zorg hierin voor jezelf en voor elkaar.