Verborgen rouw

Als je iemand in je omgeving verliest, is het meestal prettig als de mensen om je heen aandacht hebben voor jou, voor je verlies, voor je rouw. Het is fijn als iemand je vraagt hoe het met je gaat, als je je verhaal kunt doen. Dan voel je je erkend in je verlies, het mag er zijn. Als jouw rouw verborgen blijft, maakt dat het lastig(er) om toe te geven aan je last, om er over te praten en aandacht voor te vragen.

Niet erkend verlies

Het taboe op rouw begint gelukkig wat af te nemen. We durven er wat meer over te praten. Er zijn helaas nog veel verliezen in onze maatschappij die minder zichtbaar zijn en die daardoor meer verborgen blijven. Dit komt doordat men die verliezen op de een of andere manier minder op waarde schat. Ze worden niet gezien als betekenisvol verlies of de relatie die je samen had wordt niet gezien. Bijvoorbeeld als je een ouder verliest op latere leeftijd omdat dit ‘bij het leven hoort'. Als je na het verlies van een kleinkind vooral de vraag krijgt hoe het met de ouders gaat en niet met jou als grootouder. Of als je als vader tijdens de zwangerschap je kind verliest en met name aan de moeder gevraagd wordt hoe het gaat. En als je een stiefouder verliest en dus geen biologische ouder. Of bijvoorbeeld het verlies van een collega waar jouw omgeving geen contact mee had.
Doordat mensen er niet naar vragen, kun jij het gevoel krijgen dat je verlies er niet toe doet. Dat je geen recht hebt om te rouwen, waardoor je heel alleen komt te staan in je gemis.

Weet jij hoe het zit?

Bijzonder hè? Hoe we soms voor een ander denken of voelen. Het is enorm lastig om een verlies voor een ander op waarde te schatten. Hoe ver eigenlijk de impact van een verlies reikt. Dat is vaak verder dan je denkt. Probeer dat niet in te vullen. Ga in gesprek met elkaar over wat de overledene betekent voor de ander en waarin hij of zij gemist wordt. En dat gemis gaat vaak verder dan het lijfelijk gemis. Het kan ook gaan over verlies van een toekomstbeeld, omdat je misschien geen ouder of opa en oma meer gaat worden. Of omdat je samen plannen had die niet meer door kunnen gaan.

Door het bespreekbaar te maken wordt de impact van het verlies duidelijk, geef je erkenning aan wat gemist wordt. Zo voorkom je dat de rouw verborgen blijft.