verlies bij overlijden

van waarde » verlies bij overlijden

Rouwbegeleiding bij verlies na overlijden

Als je een dierbare verliest, staat je wereld op z’n kop. Je moet zoeken naar een nieuwe balans in je leven, waarbij je ruimte hebt voor je verdriet en tegelijk de noodzakelijke dingen weer oppakt. Voel jij dat je hierin vastloopt? Dat je er even niet uitkomt? Word je overvallen door allerlei emoties die je niet altijd kunt plaatsen?

Rouw is heel divers. Het is een proces dat zich door je hele leven heen ontwikkelt, wat je maakt tot wie jij bent. Het is belangrijk dat je verbonden blijft met degene die je verloren bent op een manier die je niet belet om verder te leven. De dagelijkse gang van zaken vraagt immers al snel weer aandacht van je. Er moeten zaken geregeld worden of er worden besluiten van je verwacht. Je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd voor een verjaardag en je weet niet of je daar naar toe wilt of kunt. Dingen waar je misschien helemaal nog niet op zit te wachten omdat je je overweldigd voelt door je verdriet en een gevoel van eenzaamheid.

Het kan een grote drempel zijn om weer deel te nemen aan het leven. Of je komt juist niet echt aan je verdriet toe in de drukte van alledag en je bent bang om je dierbare te vergeten. Je hebt je leven wel weer opgepakt, maar het kost je veel moeite en energie. Deze beide reacties zijn twee uitersten maar daardoor wellicht herkenbaar.

Een groot verlies

Je gemis en je verdriet zullen hun ruimte blijven innemen in jouw leven. Soms is het nodig om wat inzichten en handvatten te krijgen om te weten wat jij nodig hebt om hiermee om te leren gaan. Om duidelijk te krijgen waar jij tegenaan loopt en waarom. Met jouw dierbare gaat immers niet alleen het contact met die persoon verloren, vaak verlies je nog veel meer. Sociale contacten bijvoorbeeld die met jouw dierbare te maken hadden, zoals de collega's van jouw partner. Soms is het je eigen omgeving die afhaakt, omdat ze niet weten hoe ze met jou als rouwende om moeten gaan. Misschien deelde je samen een bepaalde hobby of een passie en moet je je daar nu alleen toe zetten.

Van Waarde begeleidt jou in jouw proces. Dat kan door middel van persoonlijke gesprekken, online hulpverlening en/of lotgenotencontact.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Over individuele begeleiding

Als je merkt dat je er graag met iemand over zou praten of behoefte hebt aan ondersteuning in jouw rouwproces, blijf daar dan niet mee rondlopen. Soms is het goed om te bespreken wat er in jouw hoofd omgaat zodat iemand van buitenaf met jou in beeld kan brengen hoe jouw proces eruit ziet en wat jij daarin nodig hebt. Het is meestal niet nodig om een lang traject te doorlopen om jou een steuntje in de rug te geven zodat je zelf verder kunt.
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te horen wat wij voor jou kunnen betekenen.

Over lotgenotencontact

Vind jij het fijn om niet alleen te staan in jouw proces? Om samen met anderen handvatten te krijgen hoe je om kunt gaan met jouw verlies om zo weer grip te krijgen op je leven? Om ervaringen van anderen te horen? Dan kan een lotgenotengroep je helpen.

Je deelt dan jouw verlies met anderen die ook (eenzelfde soort) verlies hebben meegemaakt. Dit delen leidt vaak tot een gevoel van herkenning en begrip. Je komt met lotgenoten in contact die hun verliesverhaal ook met jou delen en dat kan steun en troost bieden.

Je kunt bij de lotgenotengroep gebruik maken van online hulpverlening in combinatie met de groepsgesprekken, zodat je ook tussen de gesprekken door bezig blijft met jouw proces.

Kijk op onze agendapagina om te zien wanneer de volgende groep van start gaat.
Als je deel wilt nemen en/of vragen hebt kun je contact met ons opnemen. Je bent van harte welkom.

Wat deelnemers zeiden over deelname in onze lotgenotengroep:

"In de groep doe ik mijn verhaal. In mijn eigen omgeving kan ik het nu ook over andere dingen hebben.“

- José

"Het was in het begin spannend en zwaar, maar ik leef nu makkelijker. Het verdriet is er, maar ik heb kunnen delen, het voelt lichter."
- Ans